Krio sauna

Krio sauna

SVJETSKI HIT U CRNOJ GORI

KRIO TERAPIJA CIJELOG TIJELA (Whole Body Cryotherapy) u daljem tekstu WBC, je postupak izlaganja cijelog tijela veoma niskim temperaturama od -130 do -190ºC. Postupak se sprovodi u trajanju od 3 minuta tokom čega se postiže hladjenje gornjeg i srednjeg sloja kože.

Na unutrašnjem nivou to izgleda ovako:

Kada receptor na površini kože detektuju njeno hlađenje -2 ºC centralni nervni sistem dobija informacije o tome zahvaljujući čemu se dešava niz rekcija.

Hipotalamus počinje lučenje endorfina (hormon sreće i zadovoljstva) a na periferiji se dešava proces nagle vazokonstrikcije (sužavanje perifernih krvnih sudova).

Zahvaljujući navedenim procesima, krv se usmjerava na organe čime se obezbjeđuje bolja prokrvljenost unutrašnjih organa i tkiva.

Nakon izlaska iz krio saune, sva krv koja je tokom procesa vazokonstrikcije dodatno obskrbljena kisonikom, zahvaljujući procesu vazodilatacije (širenje krivnih sudova) se vraća periferiji tijela gdje dodatno obogaćuje sve djelove kože.

Normalizacija metabolizma, jačanje imunog sistema samo su neki od benefita koje donosi samo jedan teretman u krio sauna.

Klinička istraživanja su pokazala da se najveći efekat postiže boravkom na temperaturi od -150 ºC u trajanju od 3 minute.

Klinički dokazani efekti su:

  1. Normalizacija metabolizma Mnogi problemi poput viška kilograma, poremećaja strukture kože i stvaranja celulita su uzrokovani poremećajem metabolizma. WBC je imunomodulatorna metoda. Deset tretmana u krio sauna redukovaće vašu kilažu i to postupkom utroška velike količine energije koja je potrebna da tijelo samo ,,opstane,, u ekstremno niskim temperaturama. Pozivajući se na ruske studije koje su stare više desetina godina, koje su sprovodili sami tvorci krio saune i WBC sistema liječenja hledjenjem, možemo tvrditi da se po jednom tretmanu iz organizma izgubi oko 700 kalorija, odnosno za oko deset tretmana 1 kg tjelesne težine. Ona bukvalno izgori masti i ti kilogrami se sigurno ne vraćaju.
  2. Oporavak sportista – nakon intenzivne fizičke aktivnosti Tretmanom se otkljanja zamor mišića, negativan osjećaj i nervna napetost, pruža opuštanje muskulature, ublažavaju bolovi i ubrzava proces detoksikacije.
  3. Poboljšanje stanja kože WBC sesija podstiče proizvodnju kolagena što je u direktnoj vezi sa procesom regenaracije kože. Takođe, postupak podstiče lučenje melanina (glavnog pigmenta kože). Poboljšanje stanja kože može se objasniti i dejstvom azota koji je u visokoj koncentraciji dok pacijent boravi u komori. Azot je sa 78% udjela jedan od osnovnih sastojaka vazduha a boravak u takvoj sredini nosi višestruke benefite. Iako je tijelo u krio sauni do ramena i vrta, koža lica ima dovoljan kontakta sa azotom čime se obezbježuje veliki anti-age efekat. Samo 10 tretmana dovodi do usporavanja procesa starenja te prema tome starijim ljudima pruža širok spektar mogućnosti za poboljšanje kvaliteta njihovog života, što pozitivno utiče i na njihovo okruženje.
  4. Normalizacija tjelesnih funkcija Često se suočavamo sa slabošću imunog sistema, stoga je važno da brinemo o njemu. Ne tako rijetko kao rezultati slabog imuniteta i stresa javljaju se bronhialna astma, psorijaza i poremećaj endokrinog sistema od kojeg zavise značanje fukcije organizma. WBC kao pojedinačna terapija može dovesti do izlečenja svih gore navedenih bolesti kroz normalizaciju tjelesnih fukcija. Svrha je da tijelo, na potpuno prirodan i bezbjedan način, dobije bolju formu.
  5. Sprečava sezonske bolesti Boravak u krio sauni minimum dva puta godišnje je savršena preventivna mjera protiv sezonskih bolesti. Time se pozitivno utiče na kvalitet života ljudi, ne gubi se vrijeme na bolovanja, troši se mnogo manje novca na ljekove jer gotovo trajno organizam dovodi u balans.
  6. Jet Leg (stanje nakon promjene vremenske zone koje uključuje veliki umor, dezorjentaciju i nemogućnost kvalitetnog sna) tretmanom u krio sauni se normalizuje. Ovaj tretman pomaže kortizolu (hormon stresa) i melatoninu (hormon sna) da se adaptiraju na novu sredinu i povrate normalnu funkciju.
  7. Poboljšanje psiho-emocionalnog stanja – Na osnovu brojnih kliničkih istraživanja poslije boravka u krio sauni podiže se prosječno životno zadovoljstvo korisnika povećanom stimulacijom i lučenjem endorfina. Novija istraživanja se bave proučavanjem uticaja iste na poboljšanje stanja osoba sa mentalnim poremećajima (prije svega depresije).
    ➥ Tretman se ne preporučuje: osobama koje imaju visok krvni pritisak, onima kojima je pritisak hronično viši od 160, trudnicama nije dozvoljen ulazak u krio saunu, osobama koje imaju tzv. pušačko srce, djeci mlađoj od 14 godina.

Koža koja je spremna za krio saunu ne smije biti mokra niti vlažna. Bezbjednost i udobnost tretemana postiže se primjenom zaštitne oprema za stopala i ruke. Prije svakog tretmana vrši se pregled svih osoba, čak i onih koje se smatraju potpuno zdravim.

PRVA I JEDINA KRIO SAUNA U CRNOJ GORI