Rehabilitacija trudnica

Rehabilitacija trudnica

Fiziološke promjene u trudnoći koje se dešavaju pod uticajem izmijenjenog hormonskog stanja kao priprema za rast i razvoj novog bića, same po sebi su prirodne, ali ih žene, bez obzira na životnu dob, različito podnose.

Povećanje volumena krvi, gubitak ili povećanje apetita, anemija, proširene vene i porast tjelesne težine su samo neki od razloga pojave otoka, bolova u zglobovima i kičmi, otežanog kretanja ili pojave depresivnih simptoma.

Česta pojava u trudnoći su otoci – češće samo nogu, ali mogu se pojaviti i na rukama i licu. Osim izbalansirane ishrane, bez mnogo soli i ugljenih hidrata, uz kontrolu krvnog pritiska, važna je i fizička aktivnost, pod nadzorom kvalifikovanog fizioterapeuta.

Zdrave trudnice se smatraju bezbjednim za fizioterapeutske procedure uz odobrenje ginekologa. Takođe uz odobrenje ginekologa može se trudnica, sa odredjenim problemom, uputiti na specijalnufizioterapiju. Ti problem najčešće se tiču sa bola u leđima koji je jedan od najvećih uzroka nelagodnosti u toku trudnoće.

Otoci koji se javljaju i postaju izraženiji kako trudnoća napreduje, od petog meseca a posebno u poslednjem trimestru trudnoće. Oni su posledica rasta bebe, rastezanja miofascijalnih struktura prednjeg trbušnog zida ali i fascije ledja. Pritisak na venske i limfne sudove i žlijezde u preponama, ali i u predjelu kičme, su značajan faktor pojave otoka.

Otoci su izraženiji prilikom sjedenja i stajanja, a djelimično se umanjuju u ležećem stavu. Limfni sudovi se usled povećanog pritiska otežano prazne od periferije ka srcu. Dolazi do zastoja i nagomilavanja u međućelijskom prostoru što se manifestuje povećanim obimom extremiteta.

Efikasne procedure koje se primjenjuju tokom trudnoće su:

  • Manulene limfne drenaže – od strane obučenih terapeuta. To nije obična masaža, i razlikuje se u jačini primenjenog pritiska i u načinu izvođenja. Pritisak je blag, pokreti nježni, ponavljaju se dozirano, kontrolisano i cijeli postupak je prijatan, a rezultati odmah uočljivi. Limfna drenaža se može primeniti od 3.mjeseca do 8. mjeseca trudnoće.
  • Preventivne kompresivne čarape, za koje trudnica treba da je pripremljena, što znači da ih trudnica nosi poslije drenaže na tzv. ispražnjene noge.
  • Vježbe za šake i stopala su jako bitne zbog pumpanja krvi sa periferije ka centru tijela, jer, ta krv koja stoji u zastoju može dodatno praviti nemir u nogama, noge mogu biti vruće što otežava svakodnevne aktivnosti žene koja je pod dodatnim opterećenjem noseći stomak. Lagane vežbe uz veći broj ponavljanja uče se isključivo sa terapeutom i trudnica se edukuje da te vežbe ponavlja svakodnevno, nekoliko puta i to određenim redosledom.

  • Sa našim terapeutima trudnica trudnica će naučiti o zaštitnim položajima koji su potrebni da sačuva svoju posturu u toku i nakon trudnoće i porođaja i nakon njega.
  • Jako je bitno da trudnica nauči vježbe disnja koje će biti od ključnog značaja za sami čin porođaja.
  • Ako su prepisane i preporučene od strane ginekologa blege manuelne masaže vratnog dijela kičme i leđa biće od velike pomoći za funkcionisanje trudnica.
  • Sve vrste vježbi i terapijskih procedura za određena stanja i bolesti , pa i povrede radimo u konsultaciji sa fizijatrom i ginekologom.

U našoj ustanovi, stručni tim terapeuta posvećen je psihičkoj i fizičkoj pripremi trudnica za dojenje kao jedan od najsavremenijih koncepata za promociju zdravlja populacije.

Spremni smo da u svakom terenutku budemo dostupni korisnicama naših usluga. Ukoliko je potrebno možemo organizovati posjete na terenu.